Kurki to moje grzyby ulubione, najsmaczniejsze to te lekko podsmażone. Tarty lubię, bo można na różny sposób je przygotować, łączyć składniki i smakami czarować. Tak więc kurki w tarcie schowałam, a masę z sera, jajek i śmietany przygotowałam. Tarta prosta do przygotowania, idealna do delektowania.
Składniki
forma do tarty o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 300 g mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki krupczatki,
- 100 ml zimnej wody,
ponadto:
- 200 g drobnych kurek,
- 1 łyżka masła,
- 1 trawa cytrynowa,
- szczypta soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 270 g sera sałatkowo kanapkowego,
- 3 jajka,
- 200 g śmietany 18%,
- 3 duże łyżki posiekanego koperku,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1-2 łyżki kapary,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min w 220°C.
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.
Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą. Wyjmujemy trawę cytrynową, a grzyby pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą, (NIE dodajemy soli!) d dajemy koperek i mieszamy.
Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki, kapary i pieczemy ok. 15- 20 min w 185°C.
0 komentarzy