Tarta serowa z kurkami

20 wrz, 2018 | DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kurki to moje grzyby ulubione, najsmaczniejsze to te lekko podsmażone. Tarty lubię, bo można na różny sposób je przygotować, łączyć składniki i smakami czarować. Tak więc kurki w tarcie schowałam, a masę z sera, jajek i śmietany przygotowałam. Tarta prosta do przygotowania, idealna do delektowania.

Składniki

forma do tarty o średnicy 25 cm:

ciasto: 

  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • 100 ml zimnej wody,

 ponadto:

  • 200 g drobnych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego,
  • 3 jajka,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 3 duże łyżki posiekanego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1-2 łyżki kapary,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą. 

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. 

Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.

Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min w 220°C.

Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.

Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą. Wyjmujemy trawę cytrynową, a grzyby pozostawiamy do przestygnięcia.

Masa:

Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą, (NIE dodajemy soli!) d dajemy koperek i mieszamy.

Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki,  kapary i pieczemy ok. 15- 20 min w 185°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl