Ciasto francuskie pasztetem pomidorowym posmarowałam, ser camembert, kapary, czerwoną świeżą paprykę dodałam, w roladę zawinęłam, na krążki pocięłam, w odstępach w okrągłej formie poukładałam i w piekarniku wypiekałam. Roladki fajnie wyglądały i z łatwością się oddzielały. Pasztet dobrze z serem się skomponował i po połączeniu z ciastem oryginalnie smakowała.
Składniki
- 250 g Wielkopolski pasztet z drobiu z pomidorami PROFi,
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g),
- 120 g sera camembert z ziołami,
- pieprz zielony świeżo mielony,
- 1 łyżka kapary,
- ¼ świeżej papryki czerwonej,
- ½ łyżeczki mieszanki przypraw suszonych pomidorów z chili.
Przygotowanie
Ser camembert kroimy na plastry, a paprykę na cienkie paski.
Ciasto rozwijamy i na całej powierzchni rozsmarowujemy pasztet. Na krawędzi ciasta, po długości układamy ser, na nim kapary, dodajemy paprykę i całość doprawiamy pieprzem zielonym.
Ciasto zaczynając od str. sera delikatnie zwijamy i za pomocą ostrego noża kroimy na ok. 16 -18 roladek.
Roladki układamy na okrągłej formie o średnicy ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując znaczne odstępy. Może to być forma na tarte lub tortownica. Wierzch posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów i chili.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 30 min.
Roladki pozostawiamy na kilka minut do przestygnięcia. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno.
0 komentarzy