Do wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną Gzella dodałam i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe.
Składniki
na ok. 10 szt.:
farsz:
- 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
- 500 g białej kapusty,
- 3 szt. białej cebuli (ok. 150 g),
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 3 szt. świeżej peperoni czerwonej Habanero,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
naleśniki:
- 2 szt. całych jaj,
- 450 – 500 ml mleka,
- 250 g mąki gryczanej,
- ½ łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- 2 szczypty kozieradki mielonej,
ponadto:
- jajka,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Farsz:
Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.
W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru i całych papryczek. Pod koniec doprawiamy solą. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą). Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu.
Naleśniki:
Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, końce ciasta wpychamy do wewnątrz. Można je zwinąć po swojemu, jak na prostokątne krokiety.
Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
podobają mi się,chętnie wypróbuje
Bardzo mnie to cieszy 🙂 :* :*