Krokiety gryczane z słodką kapustą, kiszką ziemniaczaną

17 lis, 2016 | DANIA GŁÓWNE, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Do wysmażonej białej kapusty kiszkę ziemniaczaną  Gzella dodałam i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe.

Składniki

na ok. 10 szt.:

farsz:

  • 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella,
  • 500 g białej kapusty,
  • 3 szt. białej cebuli (ok. 150 g),
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3 szt.  świeżej peperoni czerwonej Habanero,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,

naleśniki:

  • 2 szt. całych jaj,
  • 450 – 500 ml mleka,
  • 250 g mąki gryczanej,
  • ½ łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 2 szczypty kozieradki mielonej,

ponadto:

  • jajka,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 

Przygotowanie

Farsz:

Kapustę drobno szatkujemy,  a cebulę kroimy w kostkę.

W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku  roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru i całych papryczek. Pod koniec doprawiamy solą. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i mieszamy (łyżką drewnianą).  Przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kapusta zmięknie, ściągamy pokrywę i całość wysmażamy, wyciągamy papryczki, a dodajemy kiszkę bez jelita, rozgniatamy ją widelcem i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapusta powinna być wyrazista – pikantna. Odstawiamy do przestygnięcia.

Rada: podczas przygotowania kapusty nie dolewamy ani 1 ml wody ! Pod koniec ściągamy pokrywą i podsmażamy ją, aż odparuje woda, która powstała podczas duszenia, nie zapominamy o ciągłym jej mieszaniu.

Naleśniki:

Do mąki dodajemy, mleko, roztrzepane jajka, sól, cukier, kozieradkę i całość dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy niewielką ilość mleka.

Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.

Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, końce ciasta wpychamy do wewnątrz. Można je zwinąć po swojemu, jak na prostokątne krokiety.

Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

2 komentarze

  1. ewa

    podobają mi się,chętnie wypróbuje

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Bardzo mnie to cieszy 🙂 :* :*

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl