Wystarczy jeden precel z ciasta drożdżowego przygotować, a będzie można wiele osób nim poczęstować. Ciasto z tartymi migdałami zostało wyrobione i kawałeczkami gorzkiej czekolady połączone. Nie jest trudne do przygotowania, a radość jest olbrzymia z jego zjadania.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 100 g roztopionego masła,
- 100 g cukru białego,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 50 g tartych migdałów,
- szczypta soli,
- 100 g gorzkiej czekolady,
ponadto:
- 1 łyżka kakao,
- mleko do posmarowania ciasta,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże łączymy z mlekiem, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min, zaczyn drożdżowy będzie rósł.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą mąkę z solą, tartymi migdałami, cukier, żółtka oraz masło. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Formułujemy wałek o długości ok. 50 cm, przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy go po długości, rozchylamy na boki, spłaszczamy na szerokość ok. 15 cm (można też ciasto rozwałkować za pomocą wałka).
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałeczki, wysypujemy ją równomiernie na ciasto, które następnie zwijamy w rulon. Delikatnie nacinamy po długości, skręcamy i formułujemy wieniec.
Wierzch ciasta posypujemy kakaem i rozcieramy równomiernie dłonią.
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w 160°C ok. 25 min.
Zjadłabym całego sama;)
Oj nie wiem bo duży 😛 🙂 ale powoli, powoli i pewnie by się udało, bo ciasto nie przesłodzone, a czekolada fajnie słodkość przełamała 🙂