W domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego.
Składniki
keksówka ok. 25/12 cm:
- 40 g świeżych drożdży,
- 200 g pestek słonecznika,
- 100 g mąki żytniej,
- 350 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka miodu,
- ok. 250 ml ciepłej wody,
ponadto:
- olej do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia.
W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały sól i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i podsypanej mąką formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach, za pomocą ostrego noża. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
Rada: wierzch ciasta można delikatniej ponacinać niż ja, a przed samym pieczeniem jeszcze raz delikatnie zwilżyć wodą.
Wspaniały chlebuś 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
A mozna zrobic go w 100% z maki zytniej?
Mąka żytnia ma to do siebie, że ciężko się wyrabia, klei się i czas rośnięcia i pieczenia się wydłuża. Można najwyżej zwiększyć je ilość kosztem mąki pszennej 🙂
Domowe pieczywo nie ma sobie równych 🙂 Na moim blogu iwonka-bloguje.blogspot.com znajdują się przepisy na chleb z mąki graham oraz pełnoziarniste precle 🙂
🙂