Wystarczy pesto przygotować, makaron ugotować, połączyć składniki i zajadać makaronowe smakołyki. Pesto można wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować.
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti,
- sól do smaku,
pesto:
- 100 g świeżej rukoli,
- 80 g łuskanego słonecznika,
- ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego,
- sok z cytryny do smaku,
- 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
- 3 łyżki drobno startego parmezanu,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Pesto: pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron i mieszamy.
Wystarczy przed podaniem oprószyć serem i danie jest gotowe.
0 komentarzy