Spaghetti w pesto z rukoli z chrupiącym prażonym słonecznikiem

14 lip, 2018 | MAKARON, PESTO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wystarczy pesto przygotować, makaron ugotować, połączyć składniki i zajadać makaronowe smakołyki. Pesto można wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować. 

Składniki

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • sól do smaku,

pesto:

  • 100 g świeżej rukoli,
  • 80 g łuskanego słonecznika,
  • ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego,
  •  sok z cytryny do smaku,
  • 10 szt. całych zielonych oliwek z papryką,
  • 3 łyżki  drobno startego parmezanu,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

Pesto: pestki ze słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. W mikserze, miksujemy rukolę z dodatkiem oliwek i słonecznika. Następnie dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny (do smaku), pieprz, ser i całość krótko miksujemy. Kawałeczki ziaren powinny być w pesto wyczuwalne. Jeśli potrzeba można doprawić solą, ale dopiero na samym końcu, ponieważ oliwki ją zastępują.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy gorący makaron i mieszamy.

Wystarczy przed podaniem oprószyć serem i danie jest gotowe.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl