Obiad dla całej rodziny, chcecie przygotować, ale nie za bardzo się przy nim napracować. Dlatego makaron gotujcie, w tym czasie polędwiczki z kurczaka i brokuła przygotujcie. Makaron z warzywami, mięsem wymieszajcie, pieprzu, soli do smaku dodajcie, z posiekaną pietruszką oraz startym serem podajcie, i obiad po ok. 30 min już zjadajcie.
Składniki
- 1 świeży brokuł,
- 6 polędwiczek z kurczaka,
- 400 g makaronu fusilli,
- mielona słodka papryka,
- oliwa z oliwek (ok. 7 łyżek),
- 200g mrożonego groszku na parze,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ser np. grana padano,
- pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Opłukane i osuszone polędwiczki kroimy na mniejsze kawałeczki, (plastry) oprószamy solą i mieloną papryką. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę kroimy na plasterki.
Na dużej patelni (najlepsza by była duża i głęboka), rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy na nim łodygi brokuła, dolewamy ½ szklanki gorącej wody, dodajemy różyczki tego warzywa, polędwiczki, i dusimy kilka min pod pokrywą.
Rada: wody powinno być tyle, żeby brokuły gotowały się na parze podczas jej odparowywania.
Kiedy warzywa będą al dente dodajemy makaron, groszek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo polewamy 2-3 łyżkami oliwy, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia i pozostawiamy na 3-4 min, żeby groszek się zaparzył.
Całość podajemy z duża ilością posiekanej pietruszki i posypujemy startym serem.
0 komentarzy