Polędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego papryczkę chili i pieprz czarny dodałam. Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam, na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku wyjątkowe.
Składniki
- 250 g ryżu długoziarnisty z dzikim,
- 3 cm korzenia kurkumy,
- olej rzepakowy,
- 400 g polędwiczek z kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- ¼ papryczki chili,
- 1 średnia cebula,
- ½ łyżeczka cukru,
- 100 g pieczarek,
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych,
- pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki kapary,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili, szczyptą soli, pieprzem. Dodajemy oczyszczone z błonki, wypłukane, osuszone papierowym ręcznikiem polędwiczki i mieszamy. Pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
W rondelku rozgrzewamy 50 ml oleju, podsmażamy na nim obrany korzeń kurkumy, dodajemy ryż i mieszamy, aby każde ziarenko zostało obtoczone w tłuszczu. Zalewamy 500 ml gorącej wody, dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż woda się zredukuje. Mieszamy tylko na początku i pod koniec. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywą, odstawiamy na ok. 15 min.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebule z dodatkiem cukru, następnie dodajemy pieczarki i smażymy je. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy polędwiczki, pomidorki i całość smażymy kilka min (polędwiczki bardzo szybko się smażą).
Następnie dodajemy, kapary, ryż i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek.
Rada: soli używamy niewielkiej ilości podczas przygotowania dania, ponieważ sos sojowy ją zastępuje. Danie doprawiamy na sam koniec, wówczas będziemy mieli pewność, że nie będzie przesolone.
Świetne danie Moniko. Bardzo apetycznie wygląda 🙂
Bardzo dziękuje za miłe słowa 😉 pozdrawiam i mam nadzieję, że kiedyś się osobiście poznamy 🙂
brzmi i wygląda smakowicie !
Dziękuje 🙂