Zupa powinna być smaczna, kolorowa i przede wszystkim zdrowa. W jednym garnku warzywa, przyprawy, zioła się mieszają i swoimi smakami się uzupełniają. Moja zupa to połączenie warzyw kolorowych, zielonych, białych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują.
Składniki
- 2 cebule białe,
- 2 cebule czerwone,
- 4 duże pomidory,
- 2 nieduże bataty,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżka miodu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi,
- 1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g),
- ½ papryki chili (do smaku),
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 – 4 garście świeżego szpinaku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka całego kminku,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
Przygotowujemy wszystkie składniki.
Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.
Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wlewamy olej, szklimy na nim cebulę, czosnek z dodatkiem miodu, często mieszamy. Dodajemy pomidory i dusimy.
Dokładamy bataty, chili (ostrożnie! lepiej mniej niż więcej), kminek, sól i dolewamy wrzącej wody tylko tyle, żeby przykra warzywa.
Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.
Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ oliwki są słone.
Zupa powinna być gęsta. Podajemy z świeżą pietruszką.
0 komentarzy