Gotując rosół, często nie mamy pomysłu na wykorzystanie mięsa, które nam zostało. Możemy dodać do ryżu, kaszy i zrobić gołąbki, albo pierogi z mięsem. Są to jednak dania wymagające czasu i pracy. Ja proponuję wykorzystać mięso do nadziania nim makaronu muszli. Kiedy makaron się gotuje, my robimy farsz. Wystarczy muszle nim wypełnić, pomidory doprawić, wstawić do piekarnika, chwilę poczekać i można się zajadać. Naprawdę warto spróbować.
Składniki
- ok. 18 muszli makaronu Czaniecki,
- 150 g ugotowanego mięsa wołowego (szponder),
- 1 jajko,
- 40 g startego sera żółtego,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 g (1 puszka) pomidorów krojonych,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- ½ łyżeczka cukru,
- 50 ml bulionu.
- 2 łyżki marynowanego w oleju czosnku z chili,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Mięso bardzo drobno kroimy lub miksujemy, dodajemy do niego jajko, połowę startego sera żółtego, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do naczynia żaroodpornego na tarte (o średnicy ok. 25 cm) przelewamy pomidory z puszki, dodajemy sos sojowy, sos Worcestershire, cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Dolewamy bulion, dodajemy czosnek o smaku chili, całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy po całym dnie naczynia.
Każdą muszlę nadziewamy przygotowanym farszem z mięsa i wkładamy jedną koło drugiej, na pomidory.
Faszerowane muszle w pomidorach pieczemy w 180°C ok. 20 min.
Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii i posypujemy startym serem żółtym.
Pyszna propozycja 🙂
Dziękuję 🙂