Ciacho czekoladowe z piernikami i migdałami

28 sie, 2017 | CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 5 Komentarze

Ciasto z czekolady i kakao przygotowałam, do którego kawałki pierników powkładałam. Migdałów dołożyłam i do piekarnika włożyłam. Po upieczeniu, przestudzeniu, cukrem pudrem oprószyłam i na kawałeczki podzieliłam. Z kawą podane, smakowały idealnie, a z mlekiem genialne. CIACHO -WIELKIE ciastko, bo kształtem ciasteczko mi przypomina, ale z pewnością naje się nim DUŻA RODZINA . To CIACHO z miłością pieczone i „Sercami Toruńskimi” wypełnione.

Składniki

  • 120 g Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie”,
  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 80 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 5 małych jajek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 2 garście płatków migdałowych,

ponadto:

  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie

Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy, studzimy.

Suche składniki: mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia.

Jajka bijamy z cukrem na kogel mogel, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę czekoladową, którą rozprowadzamy w formie wielkiego ciastka. Grubość powinna być równa.

Na całą powierzchnię ciasta rozsypujemy kawałeczki pierników oraz płatki migdałowe, delikatnie dociskamy.
Rada: żeby równo i szybko docisnąć pierniki, wystarczy wierzch przykryć papierem do pieczenia i delikatnie „przejechać” wałkiem.

Ciasto pieczemy w 180°C  ok. 20 min. Po przestygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.

5 komentarzy

  1. koszyk na prezenty

    Hmm, wygląda jakby się zepsuło, myślę że to efekt zdjęć i na pewno jest pyszne

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ha ha ha dobre, proszę poczytać składniki 🙂 może i efekt zdjęć, ale ciasto jest mocno czekoladowe, a pierniki są powbijane na wierzch i nadają nie tylko smaku, ale i jaśniejszego brązu 🙂

      Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      A fakt pyszne, każdy sobie odrywał po kawałeczku i zajadał.

      Odpowiedz
  2. Natalie

    Ślinka leci na sam widok! Obłędne 🙂
    rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl