Ciasto z czekolady i kakao przygotowałam, do którego kawałki pierników powkładałam. Migdałów dołożyłam i do piekarnika włożyłam. Po upieczeniu, przestudzeniu, cukrem pudrem oprószyłam i na kawałeczki podzieliłam. Z kawą podane, smakowały idealnie, a z mlekiem genialne. CIACHO -WIELKIE ciastko, bo kształtem ciasteczko mi przypomina, ale z pewnością naje się nim DUŻA RODZINA . To CIACHO z miłością pieczone i „Sercami Toruńskimi” wypełnione.
Składniki
- 120 g Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie”,
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao,
- 80 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g mąki pszennej,
- 5 małych jajek,
- 150 g cukru pudru,
- 2 garście płatków migdałowych,
ponadto:
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie
Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy, studzimy.
Suche składniki: mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia.
Jajka bijamy z cukrem na kogel mogel, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę czekoladową, którą rozprowadzamy w formie wielkiego ciastka. Grubość powinna być równa.
Na całą powierzchnię ciasta rozsypujemy kawałeczki pierników oraz płatki migdałowe, delikatnie dociskamy.
Rada: żeby równo i szybko docisnąć pierniki, wystarczy wierzch przykryć papierem do pieczenia i delikatnie „przejechać” wałkiem.
Ciasto pieczemy w 180°C ok. 20 min. Po przestygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Hmm, wygląda jakby się zepsuło, myślę że to efekt zdjęć i na pewno jest pyszne
Ha ha ha dobre, proszę poczytać składniki 🙂 może i efekt zdjęć, ale ciasto jest mocno czekoladowe, a pierniki są powbijane na wierzch i nadają nie tylko smaku, ale i jaśniejszego brązu 🙂
A fakt pyszne, każdy sobie odrywał po kawałeczku i zajadał.
Ślinka leci na sam widok! Obłędne 🙂
rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję i pozdrawiam 🙂