Moja babcia często kluski śląskie na obiad podawała, ale masłem lub gulaszem polewała. Ja też zawsze takie przygotowywałam, a za pomocników moje dzieci miałam. Kiedy kulki z ciasta formułowałam, to dziurkami się nie przejmowałam, bo dzieci paluszki swoje w kulki wbijały i przy tym głośno się śmiały. Dzisiaj polecam kluski z papryką kolorową, tak trochę inną wersję, moją dla klusek nietypową.
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 małe jajo,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
ponadto:
- 1 papryka żółta,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 8 pomidorów suszonych,
- świeży koperek,
- 2 łyżki sosu chili słodko – kwaśny,
- sól, pieprz do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie
Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Następnie ziemniaki łączy z mąką i jajkiem. Z wyrobionego ciasta rolujmy wałek, który kroimy na kawałki.
Formułujemy kulki, w każdej z nich robimy palcem wgłębienie. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody wystarczy gotować max 5 min.
Papryki myjemy, oczyszczamy z błonki i pestek, kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek również kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła i smażymy na nim cebulę, następnie dodajemy paprykę i czosnek. Smażymy do miękkości, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory suszone, sól, pieprz do smaku i sos chiński słodko kwaśny.
Kluski podajemy z duszoną papryką, a całość posypujemy świeżym koperkiem.
0 komentarzy