Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę ze świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem zostało pozjadane. Sałatki cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa.
Składniki
- 1 duży kurczak,
marynata:
- 3 łyżki sosu curry Winiary,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 płaska łyżka soli,
składniki na sałatkę grillowaną:
- 1 mała cukinia,
- 5 szt. cebuli szalotki,
- po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej,
- 1 batat,
- kilka młodych kolb kukurydzy,
- sól,
- pieprz,
- świeża mięta,
- świeży tymianek,
ponadto:
- młode, małe ziemniaki,
- sól,
- świeży lubczyk,
- olej rzepakowy,
składniki na świeżą sałatkę:
- 1 mała sałata lodowa,
- kilka liści sałaty lollo rossozielonej i czerwonej,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych, czerwonych,
- po ½ świeżej papryki: zielonej, czerwonej, żółtej,
- 2 szt. szarlotki,
- 1 garść prażonego słonecznika,
- garść świeżych listków mięty,
- 1 młoda mała kapusta pok czoi,
- garść świeżych listków mięty pieprzowej,
- garść listków świeżej bazylii,
- garść świeżej zielonej pietruszki,
- kilka dużych kaparów,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sos chili z limonką i kolendrą.
Przygotowanie
Marynata:
Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszamy ze sobą. Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy wzdłuż mostka, spłaszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy w niej na ok. 1 godz. w lodówce.
Kurczaka układamy na tace do grillowania i grillujemy pod pokrywą ok. 90 min. Można w trakcie odwrócić, ale tylko na samym końcu, tak żeby skórka nam nie odeszła.
Ziemniaki:
Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do tacki aluminiowej (pełnej, bez dziurek), polewamy niewielką ilością oleju, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Dodajemy gałązki lubczyku i przykrywamy folią aluminiową. Grillujemy ok. 45 min w zależności od ich wielkości.
Grillowana sałatka:
Papryki kroimy na paski, cebule na ćwiartki, cukinię na plasterki, obranego batata w kostkę, a kolby kukurydzy na połowę.
Wszystkie warzywa (oprócz kukurydzy) łączymy ze sobą, skrapiamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do dużej foremki aluminiowej (z całym dnem), dodajemy tymianek, miętę, przykrywamy folią aluminiową i grillujemy do momentu, aż będą al dente. Pod koniec dodajemy kolby kukurydzy, od czasu do czasu mieszamy. Czas grillowania ok. 40 min.
Sałatka ze świeżych warzyw:
Wszystkie warzywa myjemy i suszymy.
Sałatę dzieli na mniejsze kawałki, pok czoi, rzodkiewkę i paprykę kroimy w paski, większe pomidorki na połowę (te najmniejsze można zostawić w całości), a cebulę w krążki.
Do sałat dodajemy, pomidorki, cebulę, pok czoi, rzodkiewkę, listki bazylii, mięty zwykłej i pieprzowej, oraz pietruszkę. Całość mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dodajemy duże kapary (te z ogonkiem).
0 komentarzy