Polędwiczki z kurczaka oczyszczone, dobrze doprawione, w serze obtaczamy i w ciasto francuskie zwijamy. Wierzch nacinamy i jajkiem smarujemy, a następnie wzorek za pomocą łyżeczek czarujemy. W piekarniku pieczemy i już po chwili jemy. Znakomita przekąska do zjadania, na imprezę z ulubionym dipem do podania, można do barszczu czerwonego zaproponować lub jako samodzielne danie serwować.
Składniki
- ok. 14 szt. polędwiczek z kurczaka,
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (ok. 2 x 300g),
- sol różowa do smaku,
- suszona chili do smaku,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ok. 20 dram sera grana padano lub parmezanu,
- 2 jajka,
ponadto:
- oliwki, kapary.
Przygotowanie
Mięso zawijamy w ciasto porcjami, pierwsze jedno, a drugie w tym czasie przechowujemy w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C.
Polędwiczki oczyszczamy, płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą, chili, pieprzem i curry. Ser trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Ciasto rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Przekrawamy (za pomocą nożyka do pizzy) po długości na dwie równe części. Mięso przed położeniem na ciasto obtaczamy w serze.
Zaczynając od krótszego boku układamy polędwiczkę, zwijamy ją w ciasto, odkrawamy i łączeniem układamy na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z kolejnymi kawałkami mięsa.
Roladki nacinamy po szerokości, co 1 cm. Wierzch smarujemy jajkiem i każdy pasek ciasta ściskamy na jego środku. Najlepiej i najszybciej zrobimy to końcówkami rączek od łyżeczek. Dzięki temu po upieczeniu cisto będzie miało fajne paski. Między ściśnięte ciasto można dodać oliwki lub kapary.
Całość oprószmy pieprzem świeżo mielonym.
Pieczemy ok. 15 min. w tym czasie przygotowujemy kolejną porcję.
0 komentarzy