Sezon na grzyby teraz mamy, więc po lesie chodzimy i je szukamy. Każdy grzyb z pewnością uśmiech wywołuje, ale największą radość się czuje, jak prawdziwek „wyrasta nam pod nogami” ze swoimi pięknymi kapeluszami. Te właśnie mi najbardziej smakują i w moich jesiennych daniach lądują. Tym razem ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek przygotowałam, w którym ser i wysmażone prawdziwki dodałam. Ciasto krojone jak pizza na kawałeczki znikało jak świeże bułeczki. Na ciepło wyśmienite, na zimno znakomite, nic więcej nie trzeba tutaj dodawać, wystarczy iść na grzyby do lasu, a potem takie danie przygotować i się nim zajadać.
Składniki
Forma na tarte o średnicy ok. 25 cm:
ciasto:
- 200 ml wody,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 jajka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 450 g (+ ok. 50 do zagniecenia) mąki pszennej typ 00,
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
ponadto:
- 500 g prawdziwków,
- 4 łyżki oliwy z oliwek ,
- sól,
- pieprz,
- 2 szczypty suszonego tymianku,
- 100 g sera żółtego mozzarella,
- oliwa do posmarowania ciasta,
Przygotowanie
Ciasto: w dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie i wymieszać z 100 g mąki, przykryć i odstawić na 15 min w temp. pokojowej. Dodać roztrzepane jajka, oliwę, pieprz, i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ciasto, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
W tym czasie, na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone (na dowolną wielkość) grzyby, doprawić solą, pieprzem i roztartym w palcach tymiankiem, przestudzić.
Z ciasto jeszcze raz zagnieść, żeby złapać jak najwięcej powietrza, wystarczy brzegi delikatnie naciągnąć i składać do wewnątrz. Uformować okrąg o średnicy większej niż forma i przełożyć na blachę (powinno wystawać kilka cm za brzeg). Dno posypać startym lub drobno pokrojonym serem, dodać grzyby i przykryć wystającym ciastem, które należy posmarować oliwą.
Piec w 185°C ok. 25 – 30 min.
0 komentarzy