Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym

16 sty, 2015 | DANIA GŁÓWNE, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Podudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika  mięso włożyłam, a ziemniaki, marchewki z sokiem z pomarańczy puree  na”zmieniłam”. Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania.  Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo – kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam.

Składniki

  • oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico,
  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g marchwi,
  • 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • 2 duże pomarańcze,

ponadto:

  • krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini.

Przygotowanie

Marynata: w miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem.

Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na  ok. 1 godz. do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml oliwy  i pieczemy ok. 70 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy (wystarczy 2 -3 razy w czasie pieczenia).

Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  – ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 1 łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Warzywa powinny wchłonąć większą część soku i wody. (jeśli za szybko odparuje, dodajemy sok z pomarańczy).

Do ziemniaków i marchwi dolewamy 2 łyżki oliwy i za pomocą blendera miksujemy na puree (jeśli  po ugotowaniu warzyw, jest za dużo soku należy część odlać).

Pomarańczę filetujemy, czyli pozbywamy się białej skórki.

Pomarańczowe puree podajemy z podudziem z kurczaka i dodajemy pomarańczę, krem na bazie octu balsamicznego. Smak puree podkreślamy przez polanie ich oliwą z oliwek.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl