Ciasto na pizze przeważnie z mąki typ.00 przygotowujemy, ale z niej również chleb pieczemy. Kiedy dodatkowo oliwę i oliwki dodamy, to wyjątkowy chlebek mamy. Na jednej kromce z pewnością się nie zatrzymamy, bo kolejne z wielkim smakiem zjadamy. Idealny jako dodatek do sałatek.
Składniki
- 1 opakowanie drożdży instant lub świeżych 25 g,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 350 g mąki typ 00, na pizzę,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 1 plaska łyżeczka soli,
- 100 g zielonych oliwek w plasterkach,
- 150 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie
Do dużej miski przelewamy wodę, rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem i mieszamy z 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Oliwki można pokroić na mniejsze kawałki.
Rada: jeśli mamy całe oliwki wystarczy je pokroić na mniejsze kawałki, nie musza być plasterki.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy oliwę z oliwek, oliwki, sól, oregano oraz stopniowo pozostałą mąkę. Na początku ciasto można mieszać dużą, drewnianą łyżką.
Ciasto wyrabiamy zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej złapało powietrza, powinno być delikatne, miękkie i nie przyklejać się do rąk. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Przekładamy na blachę od piekarnika (podsypaną mąką, lub wyłożoną pergaminem).
Tuż przed pieczeniem, wierzch ciasta smarujemy oliwą, tą samą co dodawaliśmy do ciasta.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 25 – 30 min.
0 komentarzy