Gołąbki z kaszą kuskus pełnoziarnistą i brokułem na ostro

22 wrz, 2018 | BROKUŁ, GOŁĄBKI, KASZA, KUSKUS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiedy robię gołąbki, często liście z kapusty mi zostają i w nowych daniach swoje zadanie spełniają. Tym razem ładne, niewielkie liście na nowe gołąbki wykorzystałam, do których w 10 min farsz przygotowałam. Kuskus pełnoziarnisty sparzyłam i z podsmażonym brokułem, z cebulką połączyłam. Całość na ostro doprawiłam, a gotowe gołąbki na patelni „udusiłam” wink  Moje gołąbki szczególnie się polecają, tym co mięsa nie zjadają. Są nie tylko nietypowe, ale i zdrowe.  

Składniki

  • mała kapusta włoska,
  • 1 mały brokuł,
  • 1 duża biała cebula,
  • 300 g kaszy kuskus pełnoziarnistej Cenos (2×125 g),
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • chili świeżo mielona,
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw czubryca zielona,
  • olej rzepakowy,

ponadto:

  • bulion ok. 1 szklanki,
  • koperek.

Przygotowanie

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

Farsz:

Do garnka przekładamy kuskus w woreczkach (na opakowaniu jest zaznaczone, żeby kuskus przesypać z woreczka, jednak tutaj tego nie robimy), zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min, do czasu aż kasza nam spęcznieje, wypełni woreczek. Wyjmujemy z wody, będzie al dente. Brokuł oczyszczamy, od łodygi oddzielamy różyczki, które jeszcze dzielimy na bardzo małe części.

Łodygę (część tą najbardziej stwardniałą obieramy) kroimy na mniejsze kawałki, następnie miksujemy za pomocą robota na małe kawałeczki.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym podsmażamy pokrojone łodygi brokuła i cebulę. Dodajemy różyczki brokuła, przykrywamy patelnię pokrywą na 2-3 min. Następnie dodajemy kuskus, czubrycę, mieszamy i doprawiamy, pieprzem, chili i na samym końcu solą. Smak powinien być wyrazisty, ostry.

Gołąbki: 

Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Na bardzo dużej patelni rozgrzewany ok. 3 łyżki oleju, delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem).

Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem, do czasu aż kapusta będzie bardzo miękka, ok. 30 min. Między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować.

Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym  koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.

Rada: jeśli przygotujecie podwójną porcję gołąbków, można je po podsmażeniu przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl