Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową

25 lip, 2017 | DESERY, SERNIK, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼  kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa.

Składniki

na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g jeżyn leśnych,
  • 50 g cukru pudru,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g ciastek zbożowych z owocami,
  • 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku),
  • galaretka np cytrynowa,

oraz:

  • garść malin,
  • garść czarnej porzeczki.

Przygotowanie

Formę wykładamy papierem do pieczenia, nie jest to konieczne.

Ciastka rozkruszamy i wykładamy na dno tortownicy.

Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki rozpuszczamy, podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody.

Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia.

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Gęstniejącą galaretkę przelewamy na wierzch sernika (część galaretki zostawiamy na pianę).

Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę.

Żeby uzyskać efekt piany, wystarczy niewielką ilość galaretki mocno upić trzepaczką i delikatnie ją przelać.

2 komentarze

  1. zdrowo i aktywnie

    Wygląda bardzo smacznie 🙂 Uwielbiam owocowe ciasta 🙂
    zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl