Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa.
Składniki
na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:
- 250 g serka mascarpone,
- 150 g jeżyn leśnych,
- 50 g cukru pudru,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 80 g ciastek zbożowych z owocami,
- 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku),
- galaretka np cytrynowa,
oraz:
- garść malin,
- garść czarnej porzeczki.
Przygotowanie
Formę wykładamy papierem do pieczenia, nie jest to konieczne.
Ciastka rozkruszamy i wykładamy na dno tortownicy.
Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki rozpuszczamy, podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody.
Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Gęstniejącą galaretkę przelewamy na wierzch sernika (część galaretki zostawiamy na pianę).
Dodajemy owoce: maliny i czarną porzeczkę.
Żeby uzyskać efekt piany, wystarczy niewielką ilość galaretki mocno upić trzepaczką i delikatnie ją przelać.
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Uwielbiam owocowe ciasta 🙂
zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Dziękuję 🙂