Polędwiczki z kurczaka delikatnością swą zaskakują, a w marynacie winnej z żurawiną nadzwyczaj mi smakują. Kalafior, ser, czosnek w kolorze kremowym jest do czerwonego mięsa dodatkiem wyjątkowym.
Składniki
- 6 polędwiczek z kurczaka,
- 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
- szczypta ostrej papryki mielonej,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- 50 ml wytrawnego wina czerwonego,
- 2 łyżki ketchupu pikantnego,
- 3 łyżki żurawiny,
- ser camembert,
- ¼ kalafiora,
- główka czosnku przekrojony na połowę,
- 2 papryki czereśniowe,
- świeże oregano.
Przygotowanie
Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy żurawiny i mieszamy.
Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki. Następnie układamy go na foli aluminiowej, polewamy olejem rzepakowym (zamiast oleju można dodać masła), posypujemy solą i zawijamy. Tak przygotowanego kalafiora grillujemy na al dente.
Kurczaka z marynatą zwijamy w folię aluminiową i grillujemy, żeby mięso przeszło smakami.
Gdy polędwiczki i kalafior będą już miękkie przekładamy bezpośrednio na ruszt (bez foli) do uzyskania złotawego koloru.Czosnek w łupinach, przekrojony na połowę i ser camembert w całości grillujemy.
Na talerzu układamy kalafior, następnie polędwiczki, które polewamy pozostałym sosem, dodajemy ser i czosnek. Ozdabiamy świeżym oregano i doprawiamy pieprzem.
Pięknie podanie danie 🙂
Dziękuję 🙂