Idealny krem warzywny z nutą indyjskiej pikanterii. Rozgrzewająca, sycąca, w smaku zaskakująca.
Składniki
- 1 świeży brokuł ok. 450 g lub mrożonego,
- 1 batat ok. 250 g,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 biała cebula,
- 1 marchew,
- 0,7 l bulionu warzywnego,
- 1-2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- przyprawa garam masala do smaku.
Przygotowanie
Cebulę, czosnek, kroimy w kostkę. Batat i marchew obieramy, kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Kilka różyczek odkładamy i gotujemy na parze.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek, cebulę, batat, marchew i podsmażamy ok. 3 min, zalewamy 100 ml bulionu i dusimy pod pokrywką kolejne 5 min. Dodajemy różyczki brokuł, dolewamy pozostałą częścią gorącego bulionu i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy (do smaku !), doprawiamy pieprzem do smaku i miksujemy za pomocą blendera do uzyskania, gładkiej, jednolitej konsystencji.
Krem z brokuł i batatów podajemy z różyczką brokułu doprawiamy szczyptą garam masala i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Rada: jeśli krem jest za gęsty, wystarczy dodać przegotowanej, gorącej, wody i ponownie zmiksować.
0 komentarzy