Pierniki Toruńskie „Uszatki” mój deser wymyśliły i z prażonym słonecznikiem w mikserze się rozkruszyły. Na dno tortownicy się wyłożyły i spód pod sernik utworzyły. Ser z bitą śmietaną, cukrem i żelatyną dobrze się zmiksował i na kruchym spodzie „wylądował”. Maliny prosto z krzaka zerwane, zostały na masie serowej poukładane. Żeby fajnie wyglądały, przeźroczystą galaretkę do towarzystwa wybrały. I tak to, masa serowa, stała się dzięki piernikom słodsza, wyjątkowa, a maliny z galaretką smaku dodały, i sernikowi letni wygląd nadały.
Składniki
na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm:
spód kruchy:
- 100 g Toruńskich Pierników „Uszatki”,
- 100 g łuskanego słonecznika,
- 50 g masła,
masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego mielonego,
- 200 g słodkiej śmietanki 30%,
- 40 g cukru pudru + 1 łyżka,
- 1 opakowanie żelatyny –fix deserowej do serników na zimno (60 g),
ponadto:
- 250 g malin,
- 1 opakowanie galaretki o smaku winogronowej przeźroczystej (na 500 ml wody).
Przygotowanie
spód kruchy:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Masło roztapiamy i studzimy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, prażony słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, wstawiamy do lodówki.
masa serowa:
Żelatynę przygotowujemy wg inf. na opakowaniu. Najpierw mieszamy w 50 ml przegotowanej, zimnej wodzie, następnie dolewamy 100 ml przegotowanej, gorącej wody i dokładnie mieszamy (można użyć do tego miksera, lub trzepaczki).
Śmietankę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru.
W mikserze mieszamy twaróg z cukrem pudrem i żelatyną. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i układamy na niej maliny, odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła.
Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i przelewamy na sernik. Na masę wlewamy tyle galaretki, żeby przykryła maliny, część zostanie. Z pozostałej galaretki, można przygotować kostki z maliną.
Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
kostki z maliną:
Galaretkę przelewamy do sylikonowej foremki, na kostki lodu, do każdej wkładamy po jednej malinie i odstawiamy do lodówki.
Rada: kostki najłatwiej wyciągnąć z foremki, z pomocą noża deserowego. Okrawamy galaretkę dookoła i podważamy.
wspaniały sernik 🙂
Dziękuję 🙂