Grillowana cukinia faszerowana wołowiną

25 maj, 2016 | GRILL, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Małe, okrągłe cukinie na połowę przekroiłam, następnie środek wydrążyłam, farsz mięsny do nich dodałam i na grillu zapiekałam. Pod koniec ser żółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. 

Składniki

  • 300 mielonej wołowiny,
  • ½ łyżeczki soli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • świeży tymianek,
  • 4 okrągłe plastry sera żółtego,
  • 2 okrągłe cukinie,
  • olej rzepakowy smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.

Przygotowanie

Mięso dobrze mieszamy z solą, pieprzem, papryką i 1 łyżką listków tymianku.

Cukinię przekrawamy na połowę, wydrążamy środek i wypełniamy mięsem. Każdą oddzielnie przekładamy na folię aluminiową, polewamy niewielką ilością oleju, na wierz dodajemy gałązki tymianku. Folię łączymy jak sakiewkę pozostawiając mały otwór. Układamy na rozgrzanego grilla i grillujemy ok. 20 min.
Na sam koniec usuwamy gałązki tymianku, a dodajemy po plastrze sera żółtego. Grillujemy do momentu, aż ser zmięknie.

Rada: od spodu w foli można za pomocą wykałaczki wykonać nakłucia, żeby nadmiar soków mogła wypłynąć. Kiedy dodajemy ser folię odsłaniamy.

Sos:

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • ½ łyżeczka sosu chili.

Sos: wszystkie składniki na sos mieszamy i dodajemy do grillowanej cukinii.

2 komentarze

  1. Gotuj i piecz z Joanną

    Pysznie i pomysłowo 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuje bardzo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl