Składniki
- 300 mielonej wołowiny,
- ½ łyżeczki soli,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki papryki ostrej,
- świeży tymianek,
- 4 okrągłe plastry sera żółtego,
- 2 okrągłe cukinie,
- olej rzepakowy smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią.
Przygotowanie
Mięso dobrze mieszamy z solą, pieprzem, papryką i 1 łyżką listków tymianku.
Cukinię przekrawamy na połowę, wydrążamy środek i wypełniamy mięsem. Każdą oddzielnie przekładamy na folię aluminiową, polewamy niewielką ilością oleju, na wierz dodajemy gałązki tymianku. Folię łączymy jak sakiewkę pozostawiając mały otwór. Układamy na rozgrzanego grilla i grillujemy ok. 20 min.
Na sam koniec usuwamy gałązki tymianku, a dodajemy po plastrze sera żółtego. Grillujemy do momentu, aż ser zmięknie.
Rada: od spodu w foli można za pomocą wykałaczki wykonać nakłucia, żeby nadmiar soków mogła wypłynąć. Kiedy dodajemy ser folię odsłaniamy.
Sos:
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- ½ łyżeczka sosu chili.
Sos: wszystkie składniki na sos mieszamy i dodajemy do grillowanej cukinii.
Pysznie i pomysłowo 🙂
Dziękuje bardzo 🙂