Ostatnio brakuje mi czasu na dłuższe gotowanie, a przecież trzeba zjeść w ciągu dnia jakieś ciepłe danie. Powinno być do tego proste w przygotowaniu, oraz zdrowe i smaczne w zjadaniu. Lubella na rynek nowy makaron z serii MINI wprowadziła, którymi moje dzieci uszczęśliwiła, ich smakiem, kolorem oraz fajnym małym wzorem. Po pięciu minutach gotowania, można zabierać się do ich zjadania. Dlatego makaron teraz często kupuję, a zaoszczędzony czas, na przyjemności wykorzystuję. Dzisiaj z makaronem mini rurki, obiad ekspresowo przygotowałam i po 10 min całej rodzinie go podałam. A do tego soli ani grama nie dodałam, bo w przyprawach i serze solankowym wystarczająco ją miałam. Czyli obiad był, szybki, zdrowy i kolorowy.
Składniki
- 300 g makaronu Mini rurki Lubella,
- 200 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
- 1 duże dojrzałe awokado,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszone chili do smaku,
- świeży tymianek,
- listki bazylii.
Przygotowanie
Awokado przekrawamy po długości na połowę, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ.
Makaron gotujemy (bez soli !) na al dente i odcedzamy (5 min.).
W tym czasie przygotowujemy pastę.
Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy 1 łyżkę igiełek tymianki i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak.
Pastę mieszamy z gorącym makaronem tak, aby połączyły się składniki.
Makaron podajemy tuż po przygotowaniu, posypujemy jeszcze tymiankiem, pieprzem, chili i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
0 komentarzy