Mąka w szafce kuchennej, drożdże w lodówce zawsze u mnie czekają i z różnymi dodatkami w pyszne domowe pieczywo się zamieniają. Lubię taką świeżą kromkę z samym masłem zjadać i już niczego nie muszę dodawać. Taki chlebek jest najlepszy bo domowy, smaczny i zdrowy. Ten smakuje i pachnie wyśmienicie, a siemię lniane i skórka chrupie znakomicie.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 150 g mąki razowej typ 2000,
- 300 g mąki pszennej typ 405,
- 1 kopiasta łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 400 ml ciepłej wody,
- 100 g siemienia lnianego,
- 100 g otrębów orkiszowych prażonych,
- ponadto mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, sól, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Formułujemy kulę, wkładamy ją do formy od tortownicy o średnicy ok. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wierzchu wygładzamy zwilżoną w wodzie dłonią, wierzch nacinamy ostrym nożem.
Przykrywamy wilgotną bawełniana ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200°C ok. 30 min.
Rada: chleb można piec w dowolnej formie.
Przepyszny chlebek 🙂
A tak pyszny, pozdrawiam 🙂
uwielbiam zapach domowego pieczywa <3
Szkoda tylko,że nie mogę przywrócić smaku i zapachu pieczonego chleba w kaflowym piecu mojej babci 🙁 ale i tak pięknie pachnie.
Z chęcią bym spróbowała!
Kto nie spróbuje, ten nie skosztuje 🙂 Zapraszam częściej 🙂