Makaron bardzo lubię i uważam, że można z niego „wyczarować” naprawdę smaczne i oryginalne dania. Jeśli przygotujecie sobie wcześniej roladę z mięsa, szpinakiem i pieczarkami to wystarczy kilka chwil, a obiad będzie gotowy.
Składniki
na 4 porcje:
- 10 szt. makaronu gniazdko Czaniecki,
- 250 g mięsa wieprzowego od szynki,
- 1 sucha pszenna kajzerka,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 garści świeżego szpinaku,
- 1 biała cebula,
- 250 g pieczarek,
- 1 mała cukinia,
- oliwki czarne,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Rolada:
Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i rozdrabniamy w mikserze lub mielimy (najlepiej dwa razy przepuścić przez młynek). Bułkę namaczamy w letniej wodzie. Do mięsa dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody bułkę, doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Na patelni rozgrzewany 2 łyżki oleju na którym smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy 200 g pieczarek również pokrojonych w kostkę. Całość podsmażamy, dodajemy posiekanej drobno ¼ papryczki chili, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki odstawiamy do wystudzenia.
Na foli spożywczej formułujemy mięso w formie prostokąta (ok. 15 na 25 cm), na mięsie układamy listki szpinaku (tak jak na zdjęciu), a następnie wysmażone pieczarki. Mięso zaczynając od dłuższego boku zwijamy do środka, formujemy roladę, którą skręcamy w folię jak cukierek i gotujemy na parze ok. 25 min.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente .
Pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je na złoty kolor.
Z cukinii nożykiem do obierania warzyw wycinamy po długości cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, dodajemy cukinię, którą podsmażamy ok. 2 min, dodajemy do niej makaron, czarne oliwki i całość mieszamy.
Makaron z cukinią podajemy z podsmażonymi pieczarkami, roladą pokrojoną w plasterki. Całość doprawiamy pieprzem, dodajemy kilka liści szpinaku, plasterki chili i świeżej bazylii
Rada: roladę możemy przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem podsmażyć na patelni.
0 komentarzy