Grillowany kurczak o nucie miętowej ze szparagami i talarkami ziemniaczanymi

29 maj, 2016 | GRILL, KURCZAK, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Filet z kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowałam, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne.

Składniki

  • 3 filety z kurczaka,
  • garść zielonych szparagów,
  • 1 papryka słodka spiczasta,
  • garść świeżych listków mięty,
  • garść świeżych listków bazylii tajskiej,
  • olej rzepakowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • kilka szt. młodych ziemniaków.

Przygotowanie

100 ml oleju rzepakowego mieszamy kilkoma, drobno posiekanymi listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min.

Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią.

Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron.

Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z dwóch str., pod koniec doprawiamy solą.

Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). 10 min przed grillowaniem dajemy do lodówki, do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.

Filet z kurczaka podajemy ze szparagami i talarkami z młodych ziemniaków.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl