Filet z kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowałam, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne.
Składniki
- 3 filety z kurczaka,
- garść zielonych szparagów,
- 1 papryka słodka spiczasta,
- garść świeżych listków mięty,
- garść świeżych listków bazylii tajskiej,
- olej rzepakowy,
- 3 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- kilka szt. młodych ziemniaków.
Przygotowanie
100 ml oleju rzepakowego mieszamy kilkoma, drobno posiekanymi listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy z jednej str. Mięso obtaczamy w ziołowym oleju i odstawiamy na ok. 30 min.
Następnie każdy oddzielnie filet przekładamy na folię aluminiową, na wierzch dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w długie paski paprykę. Całość przykrywamy folią.
Kurczaka układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 15 min z dwóch stron.
Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy olejem rzepakowym. Grillujemy je na złoty kolor z dwóch str., pod koniec doprawiamy solą.
Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). 10 min przed grillowaniem dajemy do lodówki, do schłodzenia lub zalewamy wodą z kostkami lodu. Osuszamy i smarujemy olejem. Układamy na ruszcie i grillujemy, powinny być chrupiące (szparagi na samym początku łatwo jest obrócić jednym ruchem dłoni, przez ich przetoczenie ). Lekko oprószamy solą.
Filet z kurczaka podajemy ze szparagami i talarkami z młodych ziemniaków.
0 komentarzy