Chleb domowy z ziarnami

27 sty, 2021 | PIECZYWO | 5 Komentarze

Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet orzechy włoskie poczujecie. Jest nie tylko smaczny, zdrowy, ale delikatnie wilgotny, po prostu wyjątkowy. Łatwo się go przygotowuje, troszeczkę dłużej się oczekuje, ale warto go wypróbować, z pewnością nie będziecie żałować.

Składniki

na podłużną foremkę ok.12cm/25cm:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 100 g mąki krupczatki,
  • 170 g mąki pszennej extra,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 50 g złotego siemienia lnianego,
  • 150 g łuskanego słonecznika,
  • 50 g pestek dyni,
  • 20 g sezamu czarnego,
  • 50 g orzechów włoskich,

ponadto:

  • olej rzepakowy do wysmarowania formy i ciasta.

Przygotowanie

45W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy wszystkie ziarna, pokrojone na ćwiartki orzechy, mąkę krupczatkę i całość mieszamy dużą łyżką. Przykrywamy folia spożywcza i pozostawiamy w temp. pokojowej ok. 20 min.

Mąkę pszenną mieszamy z solą, dodajemy do wyrośniętego zaczynu i ponownie całość mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia się składników.

Przykrywamy folią i odstawiamy na kolejne 30 min.

Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dokładnie smarujemy olejem, dzięki temu chleb z łatwością wyciągniemy.

Ciasto po wyrośnięciu przekładamy do formy i przykrywamy folią. Czekamy ok. 45 min na wyrośnięcie.

Piekarnik nastawiamy na 225°C.

Wierzch ciasta delikatnie, za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 5 min, następnie skręcamy temp. do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 30 min.

Rada: chleb po wyciągnięciu z foremki, możemy odwrotnie włożyć na  2 – 5 min do piekarnika, żeby przypiekła się skórka.

5 komentarzy

  1. Ania

    Bardzo mi się ten chleb podoba. Zapisuje do wypróbowania.

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuje bardzo i życzę smacznego 🙂 Proszę dać znać czy smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
      • Ania

        Pyszny chlebek. Wczoraj goście zjedli cały bochenek. Dałam zwykłego jasnego sezamu i od siebie dodałam łyżeczkę nasion czarnuszki. Upiekę jeszcze nie raz. I na pewno pojawi się na moim blogu. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Monika

          Bardzo się cieszę, zapraszam częściej po inspiracje 🙂 Pozdrawiam 🙂

          Odpowiedz
  2. Monika

    Pięknie dziękuję i jeszcze jak się rymuje 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Chleb domowy z ziarnami -Almanka w kuchni i… - […] Chleb prosty do wykonania, dużo mieszania i czekania, powiedziałabym mało pracochłonny, a tylko czasochłonny. Efekt końcowy bardzo zadowalający bo…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl