Polecam chleb, którego nie wyrabiamy, a tylko dużą łyżką mieszamy. W cieście mnóstwo ziaren znajdziecie i nawet orzechy włoskie poczujecie. Jest nie tylko smaczny, zdrowy, ale delikatnie wilgotny, po prostu wyjątkowy. Łatwo się go przygotowuje, troszeczkę dłużej się oczekuje, ale warto go wypróbować, z pewnością nie będziecie żałować.
Składniki
na podłużną foremkę ok.12cm/25cm:
- 20 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczka cukru,
- 100 g mąki krupczatki,
- 170 g mąki pszennej extra,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 50 g złotego siemienia lnianego,
- 150 g łuskanego słonecznika,
- 50 g pestek dyni,
- 20 g sezamu czarnego,
- 50 g orzechów włoskich,
ponadto:
- olej rzepakowy do wysmarowania formy i ciasta.
Przygotowanie
45W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy wszystkie ziarna, pokrojone na ćwiartki orzechy, mąkę krupczatkę i całość mieszamy dużą łyżką. Przykrywamy folia spożywcza i pozostawiamy w temp. pokojowej ok. 20 min.
Mąkę pszenną mieszamy z solą, dodajemy do wyrośniętego zaczynu i ponownie całość mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia się składników.
Przykrywamy folią i odstawiamy na kolejne 30 min.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dokładnie smarujemy olejem, dzięki temu chleb z łatwością wyciągniemy.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy do formy i przykrywamy folią. Czekamy ok. 45 min na wyrośnięcie.
Piekarnik nastawiamy na 225°C.
Wierzch ciasta delikatnie, za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 5 min, następnie skręcamy temp. do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 30 min.
Rada: chleb po wyciągnięciu z foremki, możemy odwrotnie włożyć na 2 – 5 min do piekarnika, żeby przypiekła się skórka.
Bardzo mi się ten chleb podoba. Zapisuje do wypróbowania.
Dziękuje bardzo i życzę smacznego 🙂 Proszę dać znać czy smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pyszny chlebek. Wczoraj goście zjedli cały bochenek. Dałam zwykłego jasnego sezamu i od siebie dodałam łyżeczkę nasion czarnuszki. Upiekę jeszcze nie raz. I na pewno pojawi się na moim blogu. Dzięki za przepis. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, zapraszam częściej po inspiracje 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pięknie dziękuję i jeszcze jak się rymuje 🙂