Czasem takie proste dania są warte spróbowania, kilka składników ze sobą komponujemy i z wielkim smakiem już jemy. Makarony lubię gotować, z nich szybkie i proste dania czarować.
Składniki
na 2 porcje:
- 125 g makaronu trzy kolory,
- 1 filet z kurczaka,
- 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
- 3 łyżki zielonych oliwek,
- 2 łyżki kapary,
- pieprz cytrynowy do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- ser camembert,
- świeży koperek.
- sól do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie dodajemy zmiksowane oliwki i kapary. Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy, podajemy z startym camembert i świeżym koperkiem.
Rada: wodę na makaron bardzo delikatnie solimy ponieważ oliwki i kapary są słone.
0 komentarzy