Kiełkujący makaron z podsuszonym kurczakiem i camembert

5 maj, 2017 | KURCZAK, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czasem takie proste dania są warte spróbowania, kilka składników ze sobą komponujemy i z wielkim smakiem już jemy. Makarony lubię gotować, z nich szybkie i proste dania czarować.

Składniki

na 2 porcje:

  • 125 g makaronu trzy kolory,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 3 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 łyżki kapary,
  • pieprz cytrynowy do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • ser camembert,
  • świeży koperek.
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Filet z kurczaka myjemy, suszmy papierowym ręcznikiem i kroimy po długości na cienkie paski. Posypujemy solą i doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera.

Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie dodajemy zmiksowane oliwki i kapary.  Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy, podajemy z startym camembert i świeżym koperkiem.

Rada: wodę na makaron bardzo delikatnie solimy ponieważ oliwki i kapary są słone.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl