Muffinki są miękkie, słodkie, a masa makowa kryje w sobie smakowe niespodzianki, bo są rodzynki, migdały i żurawina, dla każdego coś dobrego.
Idealne do świątecznego koszyczka, ale też szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. To takie ciasto makowe bez krojenia.
Składniki
na ok. 12 szt:
masa makowa:
- 100 g mielonego maku,
- 200 ml mleka,
- 50 g cukru brązowego,
- 80 g rodzynek sułtańskich,
- 50 g żurawiny,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 1 jajko,
ciasto, biała masa:
- 2 jajka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g cukru białego,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli.
Przygotowanie
masa makowa:
W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy.
ciasto:
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Całe jaja ubijamy z ekstraktem z wanilii, stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy (za pomocą miksera) na tzw. kogel-mogel. Powoli wlewamy masło, letnie mleko i nadal miksujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Po jednej łyżce masy nakładamy do foremek na muffinki. Dodajemy masę makową i przykrywamy ją białą masą. Składniki można delikatnie zmieszać za pomocą wykałaczki.
Pieczemy ok. 20 min w 180°C.
Dziś robilam, przepyszne! Dziękuję za przepis :* ps. Taka ciekawostka.. z rozpędu wrzuciłam wszystkie składniki na ciasto do miski i wymieszałam.. 🙁 ale i tak wyszły pyszne !
Bardzo mnie to cieszy 🙂 a pomieszane składniki zapewne dało ciekawe połączenie i smak 🙂