Babę drożdżową, mocno bakaliową, szybko przygotujecie, bo masę na ciasto tylko miksujecie. Bakalie dokładacie, do formy przelewacie, od razu do piekarnika wkładacie i chwilę czekacie. Tylko cukrem pudrem posypujecie i już ją jecie. Krótko o niej opisuję, bo właśnie jej smakiem się delektuję.
Składniki
forma na babkę ok. 22 cm:
- 150 g suszonych daktyli,
- 100 g suszonej żurawiny/rodzynek,
- 50 g orzechów laskowych,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 całe jaja,
- 60 g cukru brązowego,
- 100 ml mleka,
- ok. 150 g mąki,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie
Daktyle i orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy na 10 min przykryte ściereczką. Dodajemy pozostały cukier, sól, jaja, mąkę, olej i całość dokładnie miksujemy robotem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Bakalie posypujemy niewielką ilością mąki, obtaczamy je i dodajemy do ciasta, mieszamy.
Formę na babkę natłuszczamy, obsypujemy np. wiórkami kokosowymi, bułką tartą lub zmielonymi orzechami. Przelewamy do formy masę.
Piekarnik nastawiamy na 185°C i pieczemy ok. 40 min lub dłużej, wszystko zależy od kształtu formy. Sprawdzić należy patyczkiem drewnianym czy się upiekła. Moja forma była o szerokim dnie, a w tych o węższym należy piec dłużej.
Rada: babkę, podczas pieczenia należy przykryć papierem. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy za pomocą patyczka czy się upiekła. Z formy wyciągamy po lekkim przestygnięciu ok. 5 min.
ile pysznych bakalii 😉
Lubię bakalie 🙂 pozdrawiam 🙂