Pieczarki brązowe, gryczana kasza niepalona, cieciorka uprażona, szczypior, cebula i przyprawy to podstawowe składniki mojej potrawy. Wszystkie składniki zdrowe, dobrze znane, w przygotowaniu nieskomplikowane, ale to danie smakiem zaskakuje, bo olej z czarnuszki zwany „złotem faraonów” je zaczarowuje. O jego właściwościach na stronie Bieszczadzka Spiżarnia poczytajcie, a do smaku sami się przekonajcie.
O swoje zdrowie zadbajcie, zdrowo się odżywiajcie, a Witaminę D uzupełniajcie.
„Brązowe pieczarki różnią się od białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem, są bogate w witaminę D oraz witaminę B2, zawierają też sporo błonnika pokarmowego, dlatego pozwalają dłużej zachować uczucie sytości po posiłku.”
Więcej inf. kliknij –> Witamina D – dawkowanie. Aktualne normy i zalecenia 2023
Składniki na 4 porcje
czas przygotowania ok. 30 min
- 500 g brązowych, małych pieczarek,
- 200 g kaszy gryczanej białej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża biała cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g cieciorki z puszki (gotowanej na parze),
- olej z czarnuszki tłoczony na zimno Bieszczadzka Spiżarnia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 cebule dymki ze szczypiorem.
Przygotowanie
Pieczarki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, większe kroimy na połowę lub ćwiartki. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, szklimy cebulę, czosnek, dodajemy pieczarki i je smażymy, delikatnie doprawimy solą i pieprzem.
Inf.: brązowe pieczarki różnią się od białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem, są bogate w witaminę D oraz witaminę B2, zawierają też sporo błonnika pokarmowego, dlatego pozwalają dłużej zachować uczucie sytości po posiłku.
Na drugiej patelni prażymy cieciorkę z odrobiną soli i pieprzu.
W tym samym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną.
Rada: pamiętajmy, by nie rozgotować kaszy, żeby była sypka, najlepiej gotować ją w proporcjach 1: 2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę wsypujemy do gotującej się wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy ok. 15 min, powinna wchłonąć całą wodę.
Pieczarki mieszamy z kaszą, cieciorką, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę dymkę i szczypior.
Kaszę z pieczarkami już na talerzu polewamy niewielką ilością oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno. Oleju nie dodajemy do całego dania, jeśli będziemy go jeszcze raz podgrzewać!
Ważne!
oleju z czarnuszki na jedną porcję wystarczy dodać kilka kropel, a nada im niepowtarzalnego, oryginalnego, wyrazistego, korzennego smaku.
0 komentarzy