Kasza gryczana z pieczarkami, cieciorką o nucie korzennej czarnuszki

22 wrz, 2021 | DANIA JARSKIE, DANIA GŁÓWNE, GRZYBY, KASZA | 0 komentarzy

Pieczarki brązowe, gryczana kasza niepalona, cieciorka uprażona, szczypior, cebula i przyprawy to podstawowe składniki mojej potrawy. Wszystkie składniki zdrowe, dobrze znane, w przygotowaniu nieskomplikowane, ale to danie smakiem zaskakuje, bo olej z czarnuszki zwany „złotem faraonów” je zaczarowuje. O jego właściwościach na stronie  Bieszczadzka Spiżarnia  poczytajcie, a do smaku sami się przekonajcie.
O swoje zdrowie zadbajcie, zdrowo się odżywiajcie, a Witaminę D  uzupełniajcie. 
 „Brązowe pieczarki różnią się od białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem, są bogate w witaminę D oraz witaminę B2, zawierają też sporo błonnika pokarmowego, dlatego pozwalają dłużej zachować uczucie sytości po posiłku.”
Więcej inf. kliknij –> Witamina D – dawkowanie. Aktualne normy i zalecenia 2023

 

Składniki na 4 porcje

czas przygotowania ok. 30 min

  • 500 g brązowych, małych pieczarek,
  • 200 g kaszy gryczanej białej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża biała cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 g cieciorki z puszki (gotowanej na parze),
  • olej z czarnuszki tłoczony na zimno Bieszczadzka Spiżarnia,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem.

Przygotowanie

Pieczarki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, większe kroimy na połowę lub ćwiartki. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, szklimy cebulę, czosnek, dodajemy pieczarki i je smażymy, delikatnie doprawimy solą i pieprzem.

Inf.: brązowe pieczarki różnią się od białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem, są bogate w witaminę D oraz witaminę B2, zawierają też sporo błonnika pokarmowego, dlatego pozwalają dłużej zachować uczucie sytości po posiłku.

Na drugiej patelni prażymy cieciorkę z odrobiną soli i pieprzu.

W tym samym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę gryczaną.

Rada: pamiętajmy, by nie rozgotować kaszy, żeby była sypka, najlepiej gotować ją w proporcjach 1: 2, czyli 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę wsypujemy do gotującej się wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy ok. 15 min, powinna wchłonąć całą wodę.

Pieczarki mieszamy z kaszą, cieciorką, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę dymkę i szczypior.

Kaszę z pieczarkami już na talerzu polewamy niewielką ilością oleju z czarnuszki tłoczonego na zimno. Oleju nie dodajemy do całego dania, jeśli będziemy go jeszcze raz podgrzewać!

Ważne!

oleju z czarnuszki na jedną porcję wystarczy dodać kilka kropel, a nada im niepowtarzalnego, oryginalnego, wyrazistego, korzennego smaku.

 

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl