Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady

3 kwi, 2023 | SŁODKIE WYPIEKI, TARTA, WIELKANOC | 0 komentarzy

Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja jednego mazurka czekoladowego ze śliwkami i żurawiną zrobiłam i ciasteczkami ozdobiłam. Drugi z masy z  białej czekolady przygotowałam, do której pistacje, baton i wafelki dodałam. Wielkiej pracy nie wymagają, ale jest jeden minus, szybko ze smakiem znikają.

Składniki

na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:

ciasto:

  • 350 g mąki krupczatki,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 30 g cukru pudru,
  • 2 jajka M,
  • szczypta soli,
  • ewentuanie mąka do podsypania,

nadzienie mazurek czekoladowo bakaliowy:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 180 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
  • 30 g masła (1 duża łyżka),
  • 150 g suszonej śliwki kalifornijskiej,
  • 100 g żurawiny suszonej całe owoc,
  • słodkie koraliki,

nadzienie mazurek z białej czekolady:

  • 2 białe czekolady 2×80 g,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • dekoracja: pistacje, baton z białej czekolady, wafelki, jajeczka.

Przygotowanie

Ciasto na 2 porcje:

Rada: można przygotować od razu dwie foremki, ale jeśli macie jedną, to w czasie pieczenia, należy 2 porcję ciasta włożyć do lodówki. Przed wyłożeniem do formy nie trzeba dodatkowo schładzać.

Mąkę za pomocą noża połączyć z masłem i cukrem, dodać jajka, sól i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować cienko tak, aby wyłożyć nią formy. Brzegi wyrównać i za pomocą widelca docisnąć do boków formy, dno ciasta nakłuć w kilku miejscach. Włożyć do lodówki na ok. 20 min.

Piec w 210°C ok. 15 min.

Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, będą do ozdoby.

Mazurek czekoladowo bakaliowy:

Śliwki pokroić drobno, dodać żurawinę (jeśli jest twarda, należy wcześniej namoczyć w letniej wodzie ok. 10 min), całość zmiksować, tak żeby wyczuwalne były różnej wielkości kawałeczki.

Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku zagotować  śmietankę z owocami, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, masło i pozostawić na ok. 2 min. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na przestudzone ciasto, ozdobić ciasteczkami i słodką posypką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.

Mazurek z białej czekolady:

Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku zagotować  śmietankę, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, rozkruszone krówki,  pozostawić na ok. 2 min. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na przestudzone ciasto, ozdobić pokrojonymi orzechami, batonem, ciasteczkami wg własnego uznania. Odstawić do lodówki na całą noc.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl