Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja jednego mazurka czekoladowego ze śliwkami i żurawiną zrobiłam i ciasteczkami ozdobiłam. Drugi z masy z białej czekolady przygotowałam, do której pistacje, baton i wafelki dodałam. Wielkiej pracy nie wymagają, ale jest jeden minus, szybko ze smakiem znikają.
Składniki
na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm:
ciasto:
- 350 g mąki krupczatki,
- 50 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 30 g cukru pudru,
- 2 jajka M,
- szczypta soli,
- ewentuanie mąka do podsypania,
nadzienie mazurek czekoladowo bakaliowy:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 180 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao,
- 30 g masła (1 duża łyżka),
- 150 g suszonej śliwki kalifornijskiej,
- 100 g żurawiny suszonej całe owoc,
- słodkie koraliki,
nadzienie mazurek z białej czekolady:
- 2 białe czekolady 2×80 g,
- 150 ml śmietanki 30%,
- dekoracja: pistacje, baton z białej czekolady, wafelki, jajeczka.
Przygotowanie
Ciasto na 2 porcje:
Rada: można przygotować od razu dwie foremki, ale jeśli macie jedną, to w czasie pieczenia, należy 2 porcję ciasta włożyć do lodówki. Przed wyłożeniem do formy nie trzeba dodatkowo schładzać.
Mąkę za pomocą noża połączyć z masłem i cukrem, dodać jajka, sól i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować cienko tak, aby wyłożyć nią formy. Brzegi wyrównać i za pomocą widelca docisnąć do boków formy, dno ciasta nakłuć w kilku miejscach. Włożyć do lodówki na ok. 20 min.
Piec w 210°C ok. 15 min.
Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, będą do ozdoby.
Mazurek czekoladowo bakaliowy:
Śliwki pokroić drobno, dodać żurawinę (jeśli jest twarda, należy wcześniej namoczyć w letniej wodzie ok. 10 min), całość zmiksować, tak żeby wyczuwalne były różnej wielkości kawałeczki.
Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku zagotować śmietankę z owocami, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, masło i pozostawić na ok. 2 min. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na przestudzone ciasto, ozdobić ciasteczkami i słodką posypką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek z białej czekolady:
Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, rozkruszone krówki, pozostawić na ok. 2 min. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na przestudzone ciasto, ozdobić pokrojonymi orzechami, batonem, ciasteczkami wg własnego uznania. Odstawić do lodówki na całą noc.
0 komentarzy