Jeśli nie macie czasu na gotowanie, to proponuję mojego dania przygotowanie. Makaron, salami i pesto to składniki podstawowe, razem je łączymy i danie jest gotowe.
Składniki
2 porcje:
- 100 g makaronu spaghetti,
- 50 g chipsy z salami o smaku chili,
- 1 łyżka kapary,
- pęczek świeżej bazylii,
- 6 zielonych oliwek bez pestek,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 1 ząbek czosnku,
- świeże oregano,
- 2 suszone mini papryczki chili,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 kopiata łyżka startego parmezanu,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- sól himalajska,
- 1 marynowane papryczki czereśniowe.
- pieprz kolorowy świeżo zmielony.
Przygotowanie
Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy oliwy, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy chipsy z salami.
Gorący makaron mieszamy z pesto.
Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary i marynowaną papryczkę. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym oregano.
Rada: jeśli zostanie nam pesto, należy schować je do lodówki.
0 komentarzy