Zaznacz stronę

Rigatoni z cukinią i szparagami o nucie cytrynowej

22 kw., 2017 | DANIA JARSKIE, MAKARON, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Makaron z cukinią i szparagami podałam, który z zieloną pietruszką, pikantnymi kiełkami dodatkowo zmieszałam. Po wierzchu płatkami sera posypałam i z wielkim smakiem się zajadałam. Danie wegetariańskie, w kolorze zieleni, dla każdego, co czas sobie ceni, bo obiad, szybko dla całej rodziny ugotuje i w nim się rozsmakuje. Nutę cytrynową uzyskacie, jeśli do smażenia trawy cytrynowej dodacie.

Składniki

na 3-4 porcje:

  • 1 duża biała cebula,
  • 300 g cukinii,
  • garść zielonych szparagów ok. 0,5 kg,
  • 250 g makaronu rigatoni,
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • garść zielonej pietruszki,
  • garść kiełków np. pikantnych,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • wiórka twardego sera np. grana padano.

Przygotowanie

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Zalewamy je bardzo zimną wodą i pozostawiamy na ok. 10 min. Dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i łyżeczki soli, gotujemy 2-3 min w zależności od ich grubości. Szparagi mają być tylko podgotowane, odcedzamy.

Cebulę kroimy na wiórka, cukinię w cienkie paski, pietruszkę siekamy. Trawę cytrynową nacinamy, przez uderzenie tępą strona noża.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

W tym samym czasie przygotowujemy warzywa.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej. Podsmażamy na nim cebulę (z 1/3 łyżeczką cukru), następnie dodajemy cukinię, krótko przesmażamy i doprawiamy sola. Na sam koniec dokładamy szparagi, smażymy bardzo krótko tylko tyle, żeby się podgrzały. Trawę cytrynową można wyjąc, jej się nie będzie jadło. Dodajemy makaron, pietruszkę, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Makaron podajemy z pikantnymi kiełkami i płatkami sera żółtego.

Rada: żeby uzyskać płatki z sera, wystarczy go zeskrobywać nożem. Można posypać startym na tarce.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl