Aromatyczny gulasz wołowy

19 paź, 2016 | DANIA GŁÓWNE, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Aromatyczny gulasz bo doprawiony cudownymi przyprawami i duszony z warzywami. Z makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem, a placki ziemniaczane zjadać ze smakiem.

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz,
  • ok. 50 g mąki pszennej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki – korzeń,
  • 400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano (1 puszka),
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna jałowca,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • ½  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • sól do smaku,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy),

ponadto:

  • 200 g makaronu np.: świderki.

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, dodajemy warzywa, mieszając chwilę podsmażamy.

W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy bulion (100 ml odlewamy). Następnie całość z patelni przekładamy do garnka, częścią bulionu zalewamy patelnię. Z patelni zgarniamy wszystko co na niej pozostało (najlepszy smak).

Do mięsa dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, pieprz, paprykę słodką, mieszamy i dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy bulion nam się zredukuje, dodajemy pomidory krojone, cukier, mieszamy i nadal dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i sosem chili do smaku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Podajemy go z gorącym gulaszem, ozdabiamy zielona pietruszką.

Rada: jeśli mięso potrzebuje dłuższego duszenia, a sos nam się za bardzo zredukuje, wystarczy dolać gorącego bulionu lub wody. Jak nie macie pomidorów krojonych z bazylią i oregano to wystarczy dodać puszkę pomidorów i dodatkowo po ¼ łyżeczki suszonych przypraw .

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl