Aromatyczny gulasz bo doprawiony cudownymi przyprawami i duszony z warzywami. Z makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem, a placki ziemniaczane zjadać ze smakiem.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego na gulasz,
- ok. 50 g mąki pszennej,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki – korzeń,
- 400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano (1 puszka),
- 4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna jałowca,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- ½ łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka sosu chili,
- sól do smaku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy),
ponadto:
- 200 g makaronu np.: świderki.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, dodajemy warzywa, mieszając chwilę podsmażamy.
W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy bulion (100 ml odlewamy). Następnie całość z patelni przekładamy do garnka, częścią bulionu zalewamy patelnię. Z patelni zgarniamy wszystko co na niej pozostało (najlepszy smak).
Do mięsa dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, rozmaryn, pieprz, paprykę słodką, mieszamy i dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy bulion nam się zredukuje, dodajemy pomidory krojone, cukier, mieszamy i nadal dusimy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy solą i sosem chili do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Podajemy go z gorącym gulaszem, ozdabiamy zielona pietruszką.
Rada: jeśli mięso potrzebuje dłuższego duszenia, a sos nam się za bardzo zredukuje, wystarczy dolać gorącego bulionu lub wody. Jak nie macie pomidorów krojonych z bazylią i oregano to wystarczy dodać puszkę pomidorów i dodatkowo po ¼ łyżeczki suszonych przypraw .
0 komentarzy