Czasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron w pesto z rukoli zmieszany do którego kwiatki bazylii i ser został dodany. Makaron się gotuje, pesto się miksuje, następnie mieszamy, ser, pieprz marynowany dokładamy, kwiatkami ozdabiamy i już gotowe danie mamy.
Składniki
pesto:
- garść rukoli,
- 3 łyżki słonecznika,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 100 ml oleju rzepakowego,
ponadto:
- 150 g makaronu spaghetti,
- kwiatki bazylii czerwonej i tajskiej,
- płatki sera grana padano,
- pieprz zielony marynowany,
- sól do gotowania makaronu.
Przygotowanie
Pesto:
Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik, wlewamy olej rzepakowy i miksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy pesto, łączymy z makaronem.
Makaron w pesto podajemy z kwiatkami bazylii, płatkami sera i kilkoma ziarnami pieprzu.
Rada: ser kroimy za pomocą nożyka do warzyw, dzięki temu uzyskamy z niego płatki.
0 komentarzy