Wiosenna pizza z białym sosem majonezowym

26 kwi, 2022 | PIZZA, DANIA JARSKIE, SZPARAGI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czy znacie kogoś, kto pizzy nie chciałby skosztować i jej smakami się delektować? U mnie w domu wszyscy się pizzą zajadają i z niecierpliwością na kolejną czekają. Lubią moje, bo domowe, jak mówią niepowtarzalne i wyjątkowe. Zawsze jedzą gorące (z piekarnika, czy grilla), świeżością pachnące. Lubię jednak eksperymentować i po swojemu w kuchni czarować. Tym razem pizzę z białym sosem przygotowałam, którą z  sezonowymi warzywami podałam.  Sos do pizzy z majonezu, jogurtu naturalnego, mozzarelli, czosnku, pieprzu i koperku zrobiłam, a po upieczeniu pizzy dużą ilością zieleni i kwiatami jadalnymi do smaku ozdobiłam. Pizza wyszła znakomicie i w tej wersji biało zielonej smakowała wyśmienicie.

Składniki

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 00,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

sos biały:

  • 150 g majonezu,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 2  małe ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 150 g żółtej mozzarelli,

zioła i warzywa:

  • garść zielonych szparagów,
  • garść zielonego groszku,
  • listki buraka i rukoli,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
  • ½ cebuli czerwonej,
  • pietruszka zielona,
  • roszponka,
  • świeży koperek,
  • szparagi,

ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • kwiaty jadalne bratek wielkokwiatowy.

Przygotowanie

Ciasto:

Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 60 min. Z ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi powinny być nieco grubsze, zatrzyma sos.

Sos majonezowy:

Czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, następnie rozgniatamy za pomocą płaskiej części noża (można przecisnąć przez praskę).

Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem do smaku, mieszamy. Ser trzemy na tarce i łączymy z sosem.

Warzywa:

Szparagi myjemy,  suszymy papierowym ręcznikiem, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Przecinamy je na pół i jeśli są grube to również po długości.

Cebulę kroimy w piórka, dymkę w plasterki, szczypiorek siekamy. Jeśli używamy mrożonego groszku, zalewamy go gorącą wodą na 3 min, z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy i suszymy papierowym ręcznikiem.

 Piekarnik nastawiamy na 230°C.

 Na przygotowane ciasto nakładamy sos majonezowy, dodajemy szparagi, cebulę czerwoną, cebulkę dymkę, groszek oraz doprawiamy pieprzem.

Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15-17 min.

Rada:  jeśli macie jeszcze jedną dużą blachę od piekarnika, można ją wsunąć na najwyższą półkę. Zatrzyma lekko temp. z góry i sos nam szybko się nie przypiecze, na ostatnie 4 min pieczenia, wyciągamy ją.

Na świeżo upieczoną pizzę dodajemy np., szczypiorek, zieloną pietruszkę, roszponkę, listki buraka i rukoli, całość ozdabiamy kwiatami. Pizzę ozdabiamy i kroimy po lekkim przestygnięciu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl