Czy znacie kogoś, kto pizzy nie chciałby skosztować i jej smakami się delektować? U mnie w domu wszyscy się pizzą zajadają i z niecierpliwością na kolejną czekają. Lubią moje, bo domowe, jak mówią niepowtarzalne i wyjątkowe. Zawsze jedzą gorące (z piekarnika, czy grilla), świeżością pachnące. Lubię jednak eksperymentować i po swojemu w kuchni czarować. Tym razem pizzę z białym sosem przygotowałam, którą z sezonowymi warzywami podałam. Sos do pizzy z majonezu, jogurtu naturalnego, mozzarelli, czosnku, pieprzu i koperku zrobiłam, a po upieczeniu pizzy dużą ilością zieleni i kwiatami jadalnymi do smaku ozdobiłam. Pizza wyszła znakomicie i w tej wersji biało zielonej smakowała wyśmienicie.
Składniki
ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 00,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 150 ml ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
sos biały:
- 150 g majonezu,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 150 g żółtej mozzarelli,
zioła i warzywa:
- garść zielonych szparagów,
- garść zielonego groszku,
- listki buraka i rukoli,
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
- ½ cebuli czerwonej,
- pietruszka zielona,
- roszponka,
- świeży koperek,
- szparagi,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- kwiaty jadalne bratek wielkokwiatowy.
Przygotowanie
Ciasto:
Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 60 min. Z ciasta formułujemy krążek o średnicy ok. 30 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi powinny być nieco grubsze, zatrzyma sos.
Sos majonezowy:
Czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę, następnie rozgniatamy za pomocą płaskiej części noża (można przecisnąć przez praskę).
Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem do smaku, mieszamy. Ser trzemy na tarce i łączymy z sosem.
Warzywa:
Szparagi myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się odłamią). Przecinamy je na pół i jeśli są grube to również po długości.
Cebulę kroimy w piórka, dymkę w plasterki, szczypiorek siekamy. Jeśli używamy mrożonego groszku, zalewamy go gorącą wodą na 3 min, z dodatkiem soli i cukru, odcedzamy i suszymy papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nastawiamy na 230°C.
Na przygotowane ciasto nakładamy sos majonezowy, dodajemy szparagi, cebulę czerwoną, cebulkę dymkę, groszek oraz doprawiamy pieprzem.
Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15-17 min.
Rada: jeśli macie jeszcze jedną dużą blachę od piekarnika, można ją wsunąć na najwyższą półkę. Zatrzyma lekko temp. z góry i sos nam szybko się nie przypiecze, na ostatnie 4 min pieczenia, wyciągamy ją.
Na świeżo upieczoną pizzę dodajemy np., szczypiorek, zieloną pietruszkę, roszponkę, listki buraka i rukoli, całość ozdabiamy kwiatami. Pizzę ozdabiamy i kroimy po lekkim przestygnięciu.
0 komentarzy