Co roku na święta tartę żurkową przygotowuję i rodzinę ją czaruję. Z białą kiełbasą świetnie smakuje, a maleńkimi jajkami przepiórczymi ją zaskakuję. Chociaż wiele składników jest do jej przygotowania, to warta jest naszego starania. Ciasto kruche, masa kremowa, fajna, żurkowa.
Składniki
forma na tarte o średnicy ok. 25 cm, z wysokimi bokami:
ciasto:
- 300 mąki pszennej,
- 170 g mocno schłodzonego masła,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 żółtko,
- opcjonalnie 2 – 3 łyżki zimnej wody,
masa:
- 1 opakowanie gotowego żurku w torebce (ok. 50 g),
- 1 łyżeczka tartego chrzanu,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 cebula czosnkowa (lub cebula biała i 2 ząbki czosnku),
- 300 ml śmietany 18%,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 2 jajka,
- 1 białko (co zostało po przygotowaniu ciasta),
ponadto:
- 2 -3 kiełbasy białe wieprzowe,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- pęczek świeżego szczypiorku,
- kilka jajek przepiórki,
- masło do wysmarowania formy,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Ciasto:
Do mąki dodajemy sól i drobno pokrojone masło. Dokładamy żółtko (białko będzie potrzebne do masy) i energicznie zagniatamy ciasto, jeśli będzie się rozpadać, dodajemy po 1 łyżce wody.
Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Formułujemy kulę.
Jeśli mamy twarde, zimne ciasto można od razu cienko rozwałkować.
Formę smarujemy masłem, można delikatnie oprószyć mąką, a jej nadmiar strzepać.
Rada: ciasto można owinąć w folię spożywczą i dać do lodówki na ok. 30 min.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok. 4 mm, o średnicy większej niż forma, żeby wyłożyć jej boki. Ciasto przekładamy na formę przez odwrócenie go razem z papierem. Papier odklejamy i ciastem wylepiamy całą formę razem z bokami, nadmiar odcinamy.
Rada: nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wsypujemy 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy góra, dół. Po schłodzeniu ciasto wkładamy na środek piekarnika, pieczemy ok. 15 min.
Masa:
Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę (jeśli nie mamy cebuli czosnkowej, to dodajemy drobno posiekany czosnek). Z kiełbasy ściągamy jelito i kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę ze szczyptą soli, dodajemy kiełbasę i podsmażamy 1 – 2 min.
Do garnka wlewamy śmietanę słodką i kwaśna, dodajemy jajka, wsypujemy żurek i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, chrzanem do smaku. Całość delikatnie podgrzewamy (cały czas mieszamy) do momentu, aż masa lekko zgęstnieje, będzie w temp. ok. 40°C.
Dodajemy do niej kiełbasę (kilka plasterków zostawiamy, będziemy układać na wierzchu masy) z cebulą, połowę posiekanego szczypiorku i mieszamy. Rada: dlaczego masę podgrzewamy? Ciepła masa szybciej w piekarniku stężeje i nie przypiecze się z wierzchu.
Tarta:
Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm – 2 cm, wysokość min 3 cm) ile chcemy dodać jajek.
Na upieczone ciasto przelewamy masą, na wierzch można dodać kilka cienkich plasterków kiełbasy. W dowolnych miejscach wciskamy przygotowane wcześniej wałeczki, z foli.
Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 190°C, pieczemy ok. 12- 14 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym.
Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max. 5 min. Podajemy na ciepło z posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy