Kurki już się pojawiły i mnie do przygotowania tego dania skusiły. Ziemniaczki na patelni podsmażyłam i potem do miękkości udusiłam. Fasolki adzuki do kurek dodałam i z złotymi ziemniaczkami podałam.
Składniki
4 porcje
- 100 g ugotowanej fasolki adzuki,
- 12 młodych małych ziemniaków,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- 200 g kurek, jak najmniejszych,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 100 ml śmietany 30 %,
- 2 łyżeczki posiekanego koperku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- sól himalajska do smaku,
- olej rzepakowy,
- ½ łyżeczka soku z cytryny,
- seler naciowy.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się dusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec, kiedy ziemniaki będą miękkie, a woda odparowana, dodajemy ząbki czosnku, gałązki świeżego tymianku i drobno pokrojony seler naciowy. Doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (ok. 10 min), skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy sos Worcestershire, śmietanę i mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy koperek, fasolkę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki podajemy z sosem z kurek i fasolki oraz z czosnkiem i selerem naciowym. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem.
fantastyczne połączenie smaków!
Oj tak, smakowało 🙂
wygląda niesamowicie! dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html
🙂