Kiedy chleb sami w domu pieczemy, to ze smakiem go jemy. Ciasto można ręcznie lub za pomocą robota przygotować, kształt dowolny uformować, bawić się dodatkami i mąki rodzajami.
Składniki
- 350 g mąki ziarnistej żytniej,
- 150 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 300 ml ciepłej wody,
- 1 mała łyżeczka soli,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i maki pszennej. Przykrywamy ściereczką na 15 min, do wyrośnięcia.
Dodajemy sól, mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Formułujemy podłużny kształt chleba, obtaczamy w mące i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch nacinamy w dowolne wzorki, za pomocą bardzo ostrego nożyka lub żyletki.
Pieczemy w 200°C ok. 45 min.
0 komentarzy