Chleb pszenno -żytni na drożdżach

16 paź, 2020 | PIECZYWO | 0 komentarzy

Kiedy chleb sami w domu pieczemy, to ze smakiem go jemy. Ciasto można ręcznie lub za pomocą robota przygotować, kształt dowolny uformować, bawić się dodatkami i mąki rodzajami.

Składniki

  • 350 g mąki ziarnistej żytniej,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 1 mała łyżeczka soli,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i maki pszennej. Przykrywamy ściereczką na 15 min, do wyrośnięcia.

Dodajemy sól, mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Formułujemy podłużny kształt chleba, obtaczamy w mące i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch nacinamy w dowolne wzorki, za pomocą bardzo ostrego nożyka lub żyletki.

Pieczemy w 200°C ok. 45 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl