Babeczki francuskie z nadzieniem kokosowo migdałowym oraz sezamem

17 sty, 2019 | BABECZKI, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Gotowe ciasto francuskie nie lubi długiego przygotowywania, a z pewnością przed pieczeniem ogrzewania. Babeczki jak przygotowujemy, to zawsze idealnie do foremek dopasowane chcemy, ale żeby czasu i ciasta nie marnować, to warto moje babeczki przygotować. Ja w bardzo małych foremkach wypiekałam, bo takie, 35 szt. miałam, ale można w nieco większych też spróbować, tak trochę pokombinować. Babeczki szybko się zjadają, w kruchym cieście fajne nadzienie mają.

Składniki

na ok. 35 szt. o średnicy 3,5 cm:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,

nadzienie:

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 20 g mielonych pestek dyni,
  • 80 g mielonych migdałów,
  • 4 łyżki sezamu,
  • 100 g drobnych wiórek kokosowych,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 10 g,
  • 3 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • 2 małe jajka,

ponadto:

  • 2 białka,
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru. 

Przygotowanie

Nadzienie:

Śmietankę podgrzewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy cukier z wanilią, migdały, sezam, mieloną dynię, wiórka kokosowe i mieszamy. Masę kosztujemy i jeśli lubimy bardziej słodką dodajemy cukru pudru. Jajka roztrzepujemy, dolewamy do nadzienia i mieszamy, schładzamy.

Babeczki:

Ciasto rozwijamy, układamy na nim foremki na babeczki i za pomocą nożyka do pizzy wycinamy kwadraty. Można też wymierzyć wielkosć kwadratu  i wyciąć bez ich układania.

Ciasto przekładamy do foremek i dociskamy je do brzegów, nie odcinamy wystających rogów.

Rada:  żeby ciasto łatwo docisnąć, wykonujemy palcami przez woreczek foliowy.

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Pieczemy na 2 tury, jedną z części w tym czasie wstawiamy do lodówki.

Każdą foremkę wypełniamy przygotowanym nadzieniem i zaginamy brzegi ciasta do środka. Przekładamy na blasze od piekarnika.

Białka ubijamy z cukrem pudrem i nakładamy łyżeczką, na wierzch każdej babeczki.

Pieczemy w 180°C na najniższym poziomie ok. 15 -20 min, do zrumienienia.

Babeczki pozostawiamy do przestygnięcia i wyjmujemy z foremek.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl