Zaskoczcie znajomych, rodzinę mini sernikami, taki malutkimi deserami. Pod masą serowo waniliową kruszonka z pierników i prażonego słonecznika się znajduje, a ich połączenie naprawdę fajnie smakuje. Można drobnymi owocami je poozdabiać, lub z wzorkiem z gorzkiej czekolady podawać. To takie „małe co nieco”, słodycz na raz, do zjadania, na przykład na imprezę, urodziny dzieci do przygotowania. Fajnie mieć w domu malutkie pojemniki plastikowe, które do mini deserów są wyjątkowe.
Składniki
ok 35 szt.:
kruszonka:
- 200 g pierników glazurowanych z miodem,
- 150 g łuskanego słonecznika,
- 30 g miękkiego masła,
masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego,
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g)
- 100 g cukru pudru,
- żelatyny do deserów na 1250 ml masy,
ponadto:
- gorzka czekolada.
Przygotowanie
kruszonka:
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy. Kruszonkę, po jednej dużej łyżce przekładamy do malutkich pojemniczków, jeśli ich nie macie można użyć miseczek, salaterek, wierzch wyrównujemy.
masa serowa:
Ser miksujemy z cukrem pudrem, i cukrem z prawdziwą wanilią. Śmietankę zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy trzepaczką, do jej całkowitego rozpuszczenia. Do sera dodajemy śmietankę z żelatyną i miksujemy do uzyskania delikatnej, kremowej masy.
Rada: żeby nie powstały gródki, śmietankę wlewamy w trakcie miksowania sera.
Masę serową za pomocą łyżki nakładamy na kruszonkę, wierzch wyrównujemy.
Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nią serniczki.
Tak przygotowane serniczki, przekładamy do lodówki na ok. 2 godz. do stężenia.Mini serniki można ozdobić płatkami czekolady, ulubionym owocem, lub jeść same.
Pyszne 🙂
O tak ?pozdrawiam ☺