Sałatka ta, to różnorodność kolorów, smaków i wzorów. Marynata z dodatkiem cukru brązowego, powoduje że mięso nabiera smaku ciekawego. Papryczki są nieźle nadziane i fajnie grillowane.
Składniki
marynata:
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 2 łyżki wody,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
ponadto:
- 400 g szynki wieprzowej,
- ugotowana wcześniej fasolka adzuki,
- papryczki mini kolorowe,
- całe oliwki zielone,
- ziarenka kapary,
- pomidory suszone w zalewie oliwnej,
- ser naturalny piato lub camembert,
- cebule: szarlotka i biała,
- botwinka z młodych buraków,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Marynata: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy imbir, wodę, olej, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, wszystkie składniki mieszamy.
Mięso myjemy i kroimy na kawałki 2 – 3 centymetrowe. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na 4 godz. do lodówki.
Oliwki nadziewamy kaparami. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i czyścimy z pestek, wkładamy do nich kawałeczki sera, oliwki i pomidory suszone.
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki.
Kawałki mięsa i cebulę nabijamy na szpikulce do grillowania. Mięso układamy na ruszcie i grillujemy, co jakiś czas odwracając.
Papryczki, również grillujemy.
Na talerzu układamy listki z buraczków, dodajemy kawałki mięsa, cebulę, nadziane papryczki. Całość posypujemy fasolką, pokrojonymi drobno łodygami buraczków, oraz kawałeczkami serka. Ozdabiamy świeżą bazylią i doprawiamy pieprzem.
Rada: mięso można ponabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, wcześniej należy je namoczyć w wodzie, ok. 30 min.
Wow piękna i ciekawa sałatka! Wszystko tak pomyślnie skomponowane i świetnie się prezentuje razem 🙂
Dziękuję bardzo 🙂 milo mi 🙂