Święta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami. To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom. Serdecznie zapraszam do spróbowania.
Składniki
na tartę o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 200 g maki pszennej,
- 2- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 g zimnego masła,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 jajko,
masa:
- 500 g serka mascarpone,
- 45 ml syropu z agawy,
- 3 małe jajka,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 30 g migdałów w płatkach.
Przygotowanie
ciasto:
Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
masa:
Jajka ubijamy z syrop z agawy na kogel-mogel. Do masy dodajemy ser mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksujemy, tylko do uzyskania kremowej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy płatkami migdałów (możemy delikatnie zamieszać, aby część migdałów się zanurzyła w masie) i pieczemy 10 min w temp. 220°C, skręcamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 20 min.
Co można dodać zamiast syropu z agawy???Nie mam i nie mogę nigdzie dostać
Można dodać syropu klonowego,albo syropu trzcinowego złotego. Z pewnością te syropy będą mogły zastąpić syrop z agawy, a serek również będzie smaczny 🙂
Pozdrawiam 🙂