Kasza pęczak z kremowymi porami i pieczarkami

14 sty, 2017 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 8 Komentarze

Pory z cebulką przesmażyłam do miękkości udusiłam, przyprawami, ziołami ciekawie doprawiłam i z ugotowanym pęczakiem połączyłam. Kaszę z porami śmietanką zalałam, mieszając dobrze podgrzałam. Z podsmażonymi brązowymi pieczarkami podałam i nic więcej dodawać już nie musiałam. Pamiętajcie, że pęczak to kasza zdrowa, smaczna i wyjątkowa.

Składniki

  •  300 g pora,
  •  1 duża biała cebula,
  •  1 ½ łyżki masła klarowanego,
  •  1 płaska łyżeczka ciętej trawy cytrynowej,
  •  1 płaska łyżeczka grama sala,
  •  mielony pieprz czarny do smaku,
  •  sól do smaku,

ponadto:

  •  200 g kaszy pęczak jęczmiennej,
  •  200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  •  2 kopiaste łyżki posiekanego świeżego koperku,
  •  300 g brązowych pieczarek,
  •  ok. 1 łyżeczki masła klarowanego do smażenia pieczarek.

Przygotowanie

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy (wg czasu podanego na opakowaniu).

W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, a pora w plasterki. Pieczarki myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki lub ósemki w zależności od ich wielkości.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę, następnie dodajemy pory i całość mieszamy. Podsmażamy kilka min, następnie całość przekładamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, trawę cytrynową, grama sala i na wolnym ogniu podgrzewamy, często mieszamy. Pory powinny być miękkie, wówczas nabiorą delikatnego smaku.

Rada: do porów można dodać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem, nie zapominając o mieszaniu.

Do porów dodajemy kaszę, wlewamy śmietankę i cięgle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy koperek, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, przykrywamy pokrywą i odstawiamy z ognia.

Pieczarki podsmażamy na złoty kolor, oprószamy solą.

Kaszę pęczak w kremowych porach podajemy z pieczarkami.

8 komentarzy

  1. Unknown

    Wygląda bardzo ładnie!:)
    jaglusia.wordpress.com/

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
  3. 바카라사이트

    I appreciate, cause I discovered exactly what I used to be having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

    Odpowiedz
  4. 카지노사이트

    Cool! Interesting advice over this website. It is pretty worth enough for me. From my point of view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the Internet will be much more useful than ever before. I couldn’t refrain from commenting. I have been surfing on-line some hours trying to find such infos. I will also share it with some of my roommates interested in it. I’ve just flagged this site. At this time with the job done, I’ll enjoy some model home Webcams. Danke!! Greetings from Clovis!

    Odpowiedz
  5. 바카라사이트

    Very good written post. It will be useful to anybody who usess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

    Odpowiedz
  6. 카지노사이트

    Good day very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m glad to find a lot of helpful information right here in the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

    Odpowiedz
  7. 바카라사이트

    Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful web site.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl