Na ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.
Składniki
- 100 g jarmużu,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g serka koziego z ziołami,
- 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka),
- ok. 300 g gotowego ciasta francuskiego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka czarnuszki.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy ją z szczyptą soli, na złoty kolor.
Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki.
Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy z serkiem kozim, doprawiamy pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamu, dzielimy za pomocą nożyka do ciasta, lub pizzy na 10 równych prostokątów.
(patrz zdjęcia) Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce jarmużu z serkiem i rozsmarowujemy, tak aby pozostawić wolne ciasto, dookoła brzegów. Na jarmuż nakładamy w mięso. Ciasto od strony dłuższego boku łączymy przez zwinięcie, końce paluchów ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierz ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania.
0 komentarzy