Pesto pomidorowe w smaku wyjątkowe, do tego tuńczyk dodany i z makaronem zmieszany.
Składniki
- 200 g makaronu casarecce,
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g),
- 8 pomidorów suszonych,
- 1 łyżka kaparów,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 40 ml oleju rzepakowego,
- 30 ml oleju z pomidorów suszonych,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- 30 g startego sera żółtego,
- listki świeżej bazylii.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem dwóch olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie mieszamy z makaronem, do połączenia składników.
Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem.
0 komentarzy