Makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem

4 lut, 2015 | MAKARON, PESTO, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Pesto pomidorowe w smaku wyjątkowe, do tego tuńczyk dodany i z makaronem zmieszany.

Składniki

  • 200 g makaronu casarecce,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g),
  • 8 pomidorów suszonych,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • 30 ml oleju z pomidorów suszonych,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 30 g startego sera żółtego,
  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.

Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem dwóch olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie mieszamy z makaronem, do połączenia składników.

Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl