Chleb domowy, smaczny, zdrowy. Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane. Z ciasta dwa chlebki wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.
Składniki
na 2 podłużne formy ok. 25 cm:
- 40 g świeżych drożdży,
- 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 g otrębów owsianych,
- 500 ml ciepłej wody,
- 3 łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 200 g łuskanego słonecznika,
- 100 g siemienia lnianego,
ponadto:
- masło do wysmarowania form,
- otręby owsiane do obsypania formy.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuszczamy drożdże w cieplej wodzie z dodatkiem cukru,i 100 g mąki. Dodajemy otręby, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, sól, stopniowo ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka. Następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki 200 g, zagniatamy ciasto, które będzie klejące. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Dzielimy na dwie części, formułujemy walce i przekładamy do dwóch form.
Wierzch ciasta wyrównujemy wilgotną dłonią i nacinamy nożem (ja specjalnie kupiłam nożyk modelarski który jest bardzo ostry i idealnie sprawdza się przy nacinaniu ciasta).
Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 185°C i jednocześnie pieczemy obydwa ciasta ok. 30 – 35 min.
piękny chlebek 🙂
:):):):):):) Dziękuję rozszedł się jak świeże bułeczki 🙂