Zupę pomidorową z pomidorków koktajlowych ugotowałam, do której dodatkowo batat dodałam. Mocno warzywna, fajnie kremowa, a dzięki przyprawom wyjątkowa. Słodycz z ostrością ciekawie się komponuje, a wędzona papryka im wtóruje. Polecam Wam ją ugotować, a nie będziecie żałować. Można ją z grzankami podawać lub samą zajadać.
Składniki
na ok 2 l:
- 1 kg pomidorków koktajlowych,
- 1 duży batat (ok. 0,5 kg),
- 4 duże ząbki czosnku,
- 4 cebule szalotki,
- 1 średnia marchew,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka soli,
- 2 płaskie łyżeczki cukru,
- ½ płaskiej łyżeczki chili pieprzu Cayenne,
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej słodkiej papryki wędzonej,
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru,
- ok. 350 ml wody.
Przygotowanie
Warzywa obieramy. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, marchew w plasterki. Batat kroimy w słupki, jak na frytki, lub kostkę. Pomidorki myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim cebulę, czosnek i marchew. Dodajemy w całości pomidorki i podgrzewamy, często mieszając. Kiedy pomidorki puszczą sok, dodajemy batat i ok. 200 ml wody. Mieszamy i gotujemy pod pokrywą. Kiedy batat będzie al dente dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, oprócz papryki wędzonej (ją dodamy na samym końcu).
Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż batat będzie miękki. Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki i skórkę z pomidorów.
Dolewamy ok. 150 ml gorącej przegotowanej wody, dodajemy papryki mielonej wędzonej i mieszamy.
Rada: jeśli wolicie rzadszą zupę, wystarczy dolać więcej wody. Pieprzu możemy dodać na samym końcu, jeśli chcemy uzyskać ostrość wg własnego smaku.
świetna kompozycja 🙂
Dziękuję i smaczna 🙂